Leo Lähteenmäki valmiina SM-viikon kisoihin

#UUTINEN 30.5.2017

Reilun viiden viikon päästä Tampereella alkavalla SM-viikolla on uintiurheilusta mukana SM-uinnit ja rantavesipallon SM-turnaus. Uinnissa ratkotaan nuorten, aikuisten ja vammaisuinnin mestarit.

Swimming Jyväskylää edustava Leo Lähteenmäki kisaa Suomen mestaruuksista 6.–9. heinäkuuta vanhassa kotialtaassaan Tampereella. Kaksinkertainen EM-hopeamitalisti sekä MM-pronssimitalisti pitää hallussaan lukuisia vammaisuinnin Suomen ennätyksiä. Kauden pääkisa 25-vuotiaalla Lähteenmäellä koittaa vasta syyskuun lopussa Meksikon MM-altaassa, joten heinäkuun SM-uinnit ovat myös merkittävä koitos vauhdin mittaamiseen.


Miten ja milloin alun alkaen tulit mukaan uinnin pariin?

Tampereen Työväen Uimareissa oli vammaisuimareille tarkoitettu uintiryhmä ja isä kysyi, haluaisinko lähteä kokeilemaan. Elettiin syksyä 2003, eli olin 12-vuotias.

Mikä on päälajisi ja miten sitä kuvailisit?

Päälaji on 50 metriä vapaauintia. Laji on herkkä: pienellä asialla voi olla iso vaikutus aikaan. Vaatii hyvää tehontuottoa ja myös jonkin verran kestävyyttä, kun kauhoo viidellä sormella menemään.

Milloin olit mukana ensimmäistä kertaa SM-uinneissa ja kuinka ne sujuivat?

SM-uinneissa olin ensimmäistä kertaa vuonna 2004. Kisat olivat Espoonlahdessa, ja vammaisuinnin SM-kilpailut olivat vielä silloin erillinen tapahtuma. Ne olivat minulle toiset uintikilpailut ikinä. Kilpailusuorituksista on aika hataria muistikuvia, mutta saatoin jopa voittaa 100 metriä rintauintia.

Mikä uinnissa on jännittävintä ja mitä katsojan kannattaa ottaa huomioon uintia seuratessa?

Itselle jännittävintä on aika hetkestä, kun on pukenut kisapuvun ylleen hetkeen, kun kuulee lähtömerkin. Yleensä mitä arvokkaammat kilpailut sitä herkemmin jännittää. Kun kisa on käynnissä, kaikki muu unohtuu ja asiat tapahtuvat selkärangasta.

Ennen suoritusta katsojan kannattaa seurata urheilijoiden kehonkieltä. Itse suoritusta seurattaessa on hyvä muistaa, että uimari saa päädyistä liukua veden alla enintään 15 metriä. Poikkeuksena rintauinti, jossa ei ole rajoituksia. Kannattaa seurata missä kohtaa uimarit tulevat päädyistä pintaan. Vammaisuintilajeissa pitää muistaa, että nopeimmalla ajalla ei välttämättä voita. (vammaluokka vaikuttaa ajan lisäksi lopulliseen tulokseen)

Olet entinen tamperelainen, tuoko Tampere kisapaikkana jotain ylimääräisiä tunteita kisoihisi?

Tuskin mitään kummempaa suuntaan tai toiseen. Kuitenkin sen verran kauan olen asunut Jyväskylässä, että kotikisat ovat siellä ja kisapaikkana Tampere on yksi muiden joukossa. Toivon kuitenkin, että yleisöä on runsaasti paikalla Tampereella. Hyvin mukana oleva yleisö ja selostaja saavat osaltaan luotua positiivista tunnetta.


Lue lisää SM-viikosta Tampereella 6.–9.7.: www.sm-viikko.fi