Lähteenmäki ja Seppälä GP-sarjan kärjessä

#UUTINEN 19.10.2014

GP-sarjan avaus Oulussa tuotti MM-uintien viestirajan naisten 4x100 metrin sekauintiin. Isoimmat pistepotit Oulusta päätyivät Hanna-Maria Seppälän ja Leo Lähteenmäen taskuihin.

Leo Lähteenmäki kellotti uransa kolmanneksi nopeimman lyhyen altaan vinstan. Kuva: Jussi Salminen

Hanna-Maria Seppälä keräsi eniten Grand Prix -uintien pisteitä Oulussa sunnuntaina päättyneissä kotimaisen GP-sarjan avauskilpailuissa. Seppälän tulos 1.00,70 satasen sekauinnista oli kisojen kovin noteeraus, ja lisäksi hän keräsi sijoituspisteillään korkeimman potin. Sekauintiaika alitti myös Dohan MM-uintien tulosrajan, joka Seppälällä oli hallussa jo päämatkallaan 100 metrin vapaassa.

– Tosi hyvä uinti, mutta ei täydellinen, jalat kramppasivat rintauintiosuudella, en ollut palautunut kunnolla aamujaksosta. Pidin EM-uintien jälkeen pitkän loman ja olen treenannut vasta neljä viikkoa, osin Tanskassa, Seppälä kertoi.

Emilia Pikkarainen kisasi Seppälää vastaan 100 metrin sekauinnissa. Pikkarainen oli toinen ajalla 1.01,87 ja oli vauhtiinsa tyytyväinen, vaikka MM-kisaraja (1.00,85) ei rikkoutunut.

– Olen tosi tyytyväinen, en uskonut venyväni noin kovaan aikaan finaalissa, tosi hyvä verrattuna tähän astiseen vauhtiini, vaikka aamulla kyllä vähän kadutti, että otin sekarinkin ohjelmaani tänne, Pikkarainen hehkutti.

GP-sarjan pisteissä sopivan tasaista

Ari-Pekka Liukkonen sijoittui toiseksi Oulun kisan pisteissä. Hän kiiti sunnuntaina päämatkansa 50 metrin vapaa kelpo aikaan 21,53 jääden vain kolme kymmenystä omasta Suomen ennätyksestään.

– Ensimmäinen 25 metriä tuntui niin vauhdikkaalta, että olisi voinut olla jopa kovempikin aika. Kokonaisuutena nämä kisat menivät ihan hyvin, vaikka sivulajeissa ei ihan kaikki sadasosat olleetkaan minun puolellani, Liukkonen kertoi.

Kolmas Oulun GP-kisan loppupisteissä oli Jenna Laukkanen, neljäs Mimosa Jallow ja viides Laura Lajunen. Kärkikolmikko on tasaisesti yhdeksän pisteen sisällä ensimmäisen osakilpailun jälkeen.

Vammaisuintisarjan voiton korjasi Leo Lähteenmäki. Hän kauhoi päämatkansa 50 metriä vapaata sunnuntaina hyvään aikaan 26,15. Mikael Natunen ja Manu Lahtinen palkittiin myös.

GP-sarja jatkuu toisella osakilpailulla tammi-helmikuun vaihteessa jälleen Oulussa, siloin käytössä on 50 metrin rata ja isäntänä Oulun Lohet. 

Pikkarainen ja Jallow ehdolla MM-viestiin

Uinnin päävalmentaja Bo Jacobsen esittää naisten 100 metrin sekauintiviestin valitsemista joulukuisiin Dohan MM-uinteihin. Viestiuimareina joukkueeseen valittaisiin täten Swimming Jyväskylän Mimosa Jallow selkäuintiosuudelle ja Vandersin Emilia Pikkarainen perhosuintiosuudelle. He eivät ole saavuttaneet MM-uintien henkilökohtaisia aikarajoja, kuten viestin rintauintiosuudelle laskelmoitu SC Vuokatin Jenna Laukkanen ja vapaauimariksi aiottu Cetuksen Hanna-Maria Seppälä.

Tämän nelikon yhteenlasketut tilastoajat alittavat MM-uintien tulosrajan 4x100 metrin sekauinnissa. Seppälän ja Laukkasen MM-näytöt ovat viime joulukuun EM-uinneista, Jallow ja Pikkarainen antoivat näytöt Oulun GP-altaassa.

Henkilökohtaisen aikarajan MM-altaaseen ovat saavuttaneet lisäksi Anni Alitalo, Tanja Kylliäinen, Eetu Karvonen, Ari-Pekka Liukkonen ja Riku Pöytäkivi. Näin MM-uintien joukkue olisi seitsemän uimaria henkilökohtaisin aikarajoin ja kaksi viestiuimaria. Päävalmentajan esitys vaatii vielä virallistamisen.


GP-pisteet Oulun osakilpailun jälkeen

1) Seppälä Hanna-Maria Cetus 69
2) Liukkonen Ari-Pekka Cetus 66
3) Laukkanen Jenna SCV 60
4) Jallow Mimosa SWIM 39
5) Lajunen Laura SWIM 36

Vammaisuintisarja
1) Lähteenmäki Leo SWIM 1631
2) Natunen Mikael JUK 1250
3) Lahtinen Manu SWIM 840

Uimaliiton GP-kisasivu 

Tulospalvelu: www.livetiming.fi