Kylliäinen ja Koski nimettiin Rioon

#UUTINEN 31.3.2016

Suomen Olympiakomitean hallitus vahvisti keskiviikkona Huippu-urheiluyksikön nimeämät 10 uutta urheilija elokuisten Rion olympialaisten joukkueeseen. Mukana oli taas kaksi uimaria, joita on joukkueessa jo viisi.

Tanja Kylliäinen piipahti vastikään Suomessakin SM-uinneissa. Kuva: Mika Ruusunen

Uinnin osalta Rioon valittiin kaksi Yhdysvalloissa asuvaa ja harjoittelevaa urheilijaa. Jo Lontoon Olympialaisissa mukana ollut Matias Koski rikkoi 200 ja 400 metrin vapaauinnin A-rajat joulukuussa USA:n talvimestaruuskisoissa ajoin 1.47,72 ja 3.49,37.

– Kiitos Olympiakomitealle valinnasta ja luottamuksesta. Tuntuu hienolta päästä jälleen edustamaan kotimaatani Suomea. Yliopistouinti on nyt osaltani ohitse ja pystyn viimein panostamaan uraani täysin ammattimaisesti, Koski kertoo.

Tanja Kylliäiselle edessä ovat uran ensimmäiset olympialaiset. Marraskuussa 2015 Kylliäinen alitti 200 metrin sekauinnissa Rion A-rajan SE-tuloksella 2.14,20.

– Olen todella iloinen valinnasta. Kisaan muutaman viikon päästä Mesassa, Arizonassa, mutta nyt pidetään treenien intensiteetti hyvin korkeana. Viime viikon pikavisiitti Helsingin SM-kisoissa antoi minulle hyvää tuntumaa siitä, että pystyn kisaamaan haastavissakin olosuhteissa. Se oli tärkeää myös henkisesti, Kylliäinen sanoo.

Molemmat uimarit hakevat olympiavirettä kilpailemalla EM-kisoissa Lontoossa toukokuussa. Tällä hetkellä jo viisi suomalaisuimaria on rikkonut Rion A-rajan, kun Lontoossa A-rajan tehneitä oli mukana vain yksi. Kylliäisen ja Kosken lisäksi myös Jenna Laukkanen, Ari-Pekka Liukkonen ja Matti Mattsson ovat jo lunastaneet paikkansa joukkueessa.

Kojonkoski: Nuorten esiinmarssi luvassa

Uimareiden lisäksi joukkueeseen nimettiin keskiviikkona kuusi yleisurheilijaa, Sandra Eriksson, Anne-Mari Hyryläinen, Jarkko Kinnunen, Wilma Murto, Kristiina Mäkelä ja Aleksi Ojala, sekä kenttäratsastaja Elmo Jankari ja taekwondosta Suvi Mikkonen.

Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski kertoo, että Rion suomalaisnäkymät ovat muodostumassa erittäin mielenkiintoisiksi.   

– Joukkueessa on nyt 25 urheilijaa, ja mukana on useita nuoria urheilijoita, jotka takaavat jatkuvuutta suomalaiselle huippu-urheilulle. On ollut hienoa seurata viime aikojen kehitystä, jossa esimerkiksi uimarit ja yleisurheilijat ovat tehtailleet olympiapaikkaan oikeuttavia tuloksia laajalla rintamalla.  

Kisayksikön johtaja Leena Paavolainen arvioi, että Suomen joukkueen lopullinen koko Riossa tulee olemaan 50-60 urheilijaa.

– 20 lajissa Rion karsintaikkuna on vielä auki. Teemme valintoja kevään ja kesän aikana joustavan valinnan periaatteella ja valmistelemme asiat yhteistyössä lajien ja urheilijoiden kanssa, Paavolainen sanoo.

Ilmoittautumisen takaraja Rioon on 18.7.2016. Rio de Janeiron kesäolympialaiset kilpaillaan 5.–21.8.2016.