Kivirinta ui MM-uintien A-rajan viime hetkellä!

#UUTINEN 23.4.2015

SM-uintien torstai-ilta tarjosi huikeaa tasoa naisten rintauintisprintissä, kun Veera Kivirinnasta tuli jo toinen suomalaisuimari matkan MM-kisojen A-rajan alittaneisiin.

Veera Kivirinta teki elämänsä uinnin tärkeällä hetkellä. Kuva: Jussi Salminen

Katso Veera Kivirinnan finaaliuinti ja haastattelu.


Oulun Uinnin Veera Kivirinta voitti naisten 50 metrin rintauinnin Suomen mestaruuden Vaasassa torstai-iltana. Kivirinta paransi omaa ennätystään 0,35 sekuntia lukemiin 31,22 ja alitti elokuisten Kazanin MM-uintien A-rajan (31,50). Kivirinta jätti kakkoseksi Jenna Laukkasen (31,35) ja siirtyi myös sadasosalla tämän hetken valtakunnan nopeimmaksi naisrintauimariksi, kun Laukkasen kauden kärkiaika on 31,23. Matkan Suomen ennätys 31,14 on Katja Lehtosella vuodelta 2009.

– Tosi hyvä uinti, startti oli vieläkin vähän hidas mutta uinti sujui hyvin. Olen niin onnellinen, että sain MM-rajan, tämä oli siihen viimeinen tilaisuus, Kivirinta iloitsi.

Kauden maailmantilastossa oululainen sijoittui 22:nneksi.

Suomalaisilla rintauimareilla on kova kilpailu MM-paikoista, sillä jotta kisoihin voidaan valita kaksi uimaria samaan lajiin, on molemmilla oltava A-raja.  Myös Laukkasella on A-raja 50 ja 200 metrin rintauinneissa. Lisäksi Laukkasella ja Silja Känsäkoskella on Uimaliiton esitysraja rikottuna satasen rintauinnissa.

Mattsson voitti satasen

Antti Latikka alitti sivulajissaan 200 metrin sekauinnissa Rion paralympiauintien A-rajan. Espoon Cetuksen uimari petrasi omaa ennätystään melkein pari sekuntia lukemiin 2.21,58. Latikalla oli Rion A-raja myös 100 metrin selkäuinnissa.

Matti Mattsson otti miesten 100 metrin rintauinnin Suomen mestaruuden torstai-iltana Vaasassa. Porilaisen aika oli 1.02,50, täsmälleen sama kuin kuukausi sitten Espoon GP-uinneissa.

– Hyvä uinti, muttei se kauden paras ollut, Tanskassa kulki 1.02,2, Mattsson kertoi.

– Hyvää tuo lupaa huomiselle, voisin aloittaa 200-metrisen tuohon samaan, vaikken olekaan tänne mitenkään herkistellyt, Mattsson jatkoi.

Hopeaa otti Cetuksen Lassi Ohtonen ja pronssia saman seuran Ari-Pekka Liukkonen.

Pyykkönen koki pientä hilpeyttä

Torstain voittajien komeimmasta ennätysparannuksesta vastasi Uinti Tampereen Kalle Pyykkönen. Hän petrasi liki kahdeksan sekuntia 400 metrin sekauinnin ennätystään aikaan 4.32,63.

– Voittamaan lähdin, mutta kaikki mitä sen päälle tuli, oli tietenkin kotiin päin, ennätysparannusta odotin mutten ihan noin suurta, Pyykkönen tuumi.

Hänelle torstain voitto oli ensimmäinen henkilökohtainen aikuisten Suomen mestaruus, mutta suurempaa herkistystä kultamitali ei aiheuttanut.

– Kyllä siinä palkintopallilla pieni hilpeyden tunne tuli, veisteli Pyykkönen, jonka mielimatkoja ovat 200-metriset.

Naisten 800 metrin vapaassa voiton otti Swimming Jyväskylän Laura Lajunen parantaen omaa ennätystään vajaat puoli sekuntia lukemiin 8.55,40. Lyhyen radan SE:n omistava Lajunen ei tällä kertaa hätyyttänyt SE-aikaa, pitkällä altaalla sen omistaa yhä Eva Lehtonen lukemin 8.48,76.


SM-kisasivu