Kaksi välierää Kanadan MM-uintien avauksesta

#UUTINEN 6.12.2016

Suomen viestimiehet olivat vähällä järjestää paikan MM-finaaliin, kun 24 vuotta vanha Suomen ennätys viimein päivitettiin Windsorissa. Jenna Laukkanen ja Silja Känsäkoski uivat välieriin.

Silja Känsäkoski ja Jenna Laukkanen uivat välieriin naisten rintauintisprintissä. Laukkanen oli 50 metrin alkukilpailun toiseksi nopein sivuamalla omaa Suomen ennätystään 29,71. Vuosi sitten hän voitti tällä ajalla Euroopan mestaruuden. Alkuerien nopein oli Jamaikan Alia Atkinson ajalla 29,48. Atkinson ui lokakuussa maailmancupin osakilpailussa Tokiossa maailmanennätyksen 28,64.

Oulun Uinnin Silja Känsäkoski kohensi omaa ennätystään aikaan 30,70. Hän onnistui viilaamaan kaksi sadasosaa vajaan kolmen viikon takaisesta tuloksestaan Vaasan SM-uinneissa. Sadasosat tulivat tarpeeseen, sillä Känsäkoski saavutti viimeisen paikan matkan välieriin pudottaen muun muassa vuoden 2012 Euroopan mestarin, Petra Chocovan Tsekeistä. Känsäkosken alkukilpailusijoitus oli siis 16:s.

Naisten 50 metrin rintauinnin välierät kisataan Suomen aikaa klo 01.56. Kahdeksan nopeinta etenee vuorokautta myöhemmin uitavaan MM-finaaliin.

Viestimiehet vain 17 sadasosalla finaalin ulkopuolelle

Suomen miesten 4x100 metrin vapaauintiviestin joukkue kellotti uuden Suomen ennätyksen ja oli vähällä selviytyä MM-finaaliin. Ari-Pekka LiukkonenMatias KoskiAndrei Tuomola ja Riku Pöytäkivi uivat kymmenenneksi aikaan 3.13,06, vain 0,17 sekuntia viimeisestä finaaliin edenneestä joukkueesta. Kyseistä lajia on uitu maajoukkueella harvakseltaan, ja SE oli 3.19,00 vuodelta 1992. Seurajoukkueidenkin SE oli maajoukkuetta parempi, 3.15,50.

Ari-Pekka Liukkonen ui avausosuuden aikaan 48,51 jääden omasta Suomen ennätyksestään melkein sekunnin. Joukkueen vauhdikkain oli Matias Koski toisella osuudella kovalla ajalla 47,63. Andrei Tuomola ja ankkuri Riku Pöytäkivi syttyivät hyvään viestivauhtiin.

Lämmittelylajeina satasia

Ari-Pekka Liukkonen ja Andrei Tuomola aloittivat MM-kilpailunsa 100 metrin rintauinnilla. Tuomola ylsi korkeammalle kauden parhaallaan 59,25. Vaikka Tuomola jäikin omasta ennätyksestään melko tuntuvasti, 0,85 sekuntia, oli tulos kuitenkin hänen neljänneksi paras kautta aikain, ja paras aika neljään vuoteen. Sijoituksekseen helsinkiläinen sain 32:nnen.

Liukkonen jäi Tuomolasta 0,35 sekuntia ja kuusi sijaa. Tuomolan tapaan hänkin ui ensi kertaa tällä kaudella alle minuutin, mutta jäi viime vuotisesta ennätyksestään 0,75 sekuntia. 38. sijan tuonut 59,60 oli Liukkoselle uran viidenneksi paras.

MM-välieriin vaadittiin 58,18.

Fanny Teijonsalon avauslaji oli 100 metriä selkäuintia. Floridassa opiskeleva ja treenaava espoolainen ui aikaan 1.01,27, mikä riitti 39. sijaan. Hänen ennätyksensä on 59,72 viime vuoden EM-uinneista. Kun Mimosa Jallow joutui jättämään Windsorin MM-kisat väliin, on Teijonsalo yksi vaihtoehto korvaamaan selkäuintiosuuden uimaria naisten sekauintiviesteihin.

Suomalaistulokset Uimaliiton MM-kisasivulla

Seuraa MM-kisoja!

MM-uinnit ovat käynnissä Windsorissa sunnuntaihin asti. Alkukilpailut uidaan päivittäin Suomen aikaa klo 16.30 alkaen ja välierät sekä finaalit klo 01.30 alkaen. Kaikki kilpailujaksot ovat nähtävissä suorina Yle Areenassa areena.yle.fi