Juopperi ui ensimmäiseksi avoveden mestariksi

#UUTINEN 7.8.2010

Ensimmäiset avovesiuinnin SM-kilpailut kauhottiin lauantaina Hämeenlinnassa Vanajavesiuinti-tapahtumassa. 2,5 kilometrin SM-matkalle osallistui 76 uimaria.

Yhteensä Vanajavesiuintiin otti osaa 163 vesipetoa, kun SM-kisan lisäksi harrastesarjoissa matkoina tarjottiin 1250, 2500 ja 5000 metriä. Lisäksi harrastajille oli lasten ja nuorten, sekä vesijuoksun sarjat.

SM-kilpailussa ensimmäisenä matkaan lähti 18-vuotiaiden poikien sarja, joka oli kisan suurin ryhmä 34 osallistujalla. Viisi minuuttia myöhemmin starttasivat poikien perään miesten ja masters-miesten ryhmät ja jälleen viiden minuutin päästä lopuksi tytöt ja naiset.

SM-matka muodostui kahteen kertaan kierrettävästä terävän kolmion muotoisesta 1250 metrin radasta. Veden lämpötilaksi mitattiin 22 astetta, ja auringonpaiste suosi ilman märkäpukua uineita kilpailijoita.

Ensimmäisenä Suomen mestarina maalilinjan ylitti Sami Juopperi voittaen poikien sarjan ajalla 31:14 ennen jyväskyläläiskaksikko Anton Dobrzhanskiya ja Janne Markkasta.

Seuraavaksi maaliin tuli miesten kärkiuimarit Mikael Dubiefin johdolla. Hän ui melkein koko matkan Severi Allosen perässä, kunnes kauhoi ohitse 500 metriä ennen maalia. Dubief on 21-vuotias Suomen ja Ranskan kaksoiskansalainen, jonka päälaji on avovesiuinti. Dubief kellotti hyvän ajan, 28:59,90. Allonen tuli maaliin reilut 21 sekuntia myöhemmin. Miesten pronssia otti Jussi Leinonen.

Naisten sarjan nopein oli pitkille matkoille altaassakin erikoistunut Laura Lajunen. Vanajavedessä Lajusen aika oli 31:34. Hänen vanavedessään maaliin tulivat myös tyttöjen sarjan nopeimmat, Karoliina Kangas ja Inga Virtanen, tyttöjen sarjan voittoon vaadittiin 31:39. Naisten hopealle ui Jonna Teräväinen ja pronssille Benita Haikola.