Japani katkaisi Venäjän kultasuoran

#UUTINEN 3.8.2014

Taitouinnin 14. nuorten maailmanmestaruuskilpailut huipentuivat sunnuntain iltajaksolla yhdistetyn vapaaohjelman eli combon finaaliin.

Kiinan joukkue (kuva Kari Pajunen)

Kilpailu sai huikean kruunun, kun viimeisenä uinut Japanin joukkue vei kirkkaimman mitalin pisteillä 90,400 ja jätti kaikki aiemmat sarjat voittaneen Venäjän (90,300) hopealle. Eroa maiden välille jäi siis vain 0,100 pistettä. Merkkejä Venäjän lajissa koko 2000-luvun jatkuneen ylivoiman murenemisesta oli näkyvissä jo etenkin pariuinnissa, mutta vasta comboissa se vihdoin joutui luovuttamaan kultakorokkeen. Pronssia vei Kiina pistein 88,366. Jännittävä loppukilpailu päättyi liikuttuneen Japanin joukkueen riemuun, johon suurilukuinen Mäkelänrinteen katsomo lähti täysillä mukaan.

Kaikkiaan kilpailujärjestelyt sujuivat hyvin ja joukkueet olivat tyytyväisiä. ”Kaikki järjestelyt ovat sujuneet aivan hienosti, mistään ei ole tullut negatiivista palautetta, pelkästään positiivista”, kommentoi kisojen pääsihteeri Rolf "Rolle" Mikkola. ”Tämä on ollut aivan uskomattoman upeaa ja se on kaikkien vapaaehtoistyöntekijöiden ansiota, iso kiitos heille”, lisää Mikkola.

Suomen urheilijoiden osalta suoritukset sujuivat tasoon nähden hyvin. ”Oli tiedossa, ettei mitalitaisteluun ole realistisia mahdollisuuksia. Maailman kärki on vielä sen verran kaukana”, Suomen parin Linnea Pitkäsen ja Rosa Keskitalon arkivalmennuksesta vastaava Saana Annunen toteaa. Pariuinnissa Suomi oli alkukilpailun 26. ja yksinuinnissa 23. Sekä pari että soolo tekivät kuitenkin onnistuneet suoritukset kotiyleisön edessä. ”Tytöt tekivät täällä oman piste-ennätyksensä. Keskitalon uintiura päättyy näihin kisoihin, mutta Pitkäselle nämä olivat ensimmäiset arvokilpailut ja toivon mukaan jatkoa seuraa”, kommentoi Annunen. Huomioitava on myös se, että Pitkänen (synt. -99) oli nuorin osallistuja koko soolokilpailussa, joten vuosia nuorten sarjassa on vielä edessä. Yleisellä tasolla tapahtuma tuo hyvää nostetta koko lajille Suomessa. Nyt kertynyt positiivinen kokemus lupaa siis hyvää tulevia vuosia ajatellen.

Teksti Kristiina Leinonen

Tulokset kisasivuilla

Suomen taitouintiseurat tarjoavat useita taitouinnin alkeiskursseja, lisää tietoa seurojen omilta sivuilta