Heikki Mäkikallio kuudentena kerrosfinaaliin

#UUTINEN 12.7.2010

Heikki Mäkikallio eteni kuudentena B-poikien kerrosfinaaliin. Alkukilpailussa hypättiin kahdeksan hyppyä, joista oululainen kokosi 369.50 pistettä.

Kerroskarsinnassa juhli näiden kisojen erääksi Nimeksi kohoava Venäjän 13-vuotias Igor Myalin, joka saalisti jo karsinnoissa ylivoimaiset pisteet. Hypystään taaksepäin 2,5 volttia 1,5 kierteellä huomattavan pienikokoinen Myalin kokosi kisojen tähänastiset ennätyspisteet 81,60. Jos hän ei epäonnistu maanantaina iltafinaalissa, muille voi jäädä kamppailtavaa vain himmeämmistä mitaleista.

Kerroskarsinta oli jo näissä kisoissa mitaleja saalistaneiden kilvoittelua kärjessä, ja jo karsinta kohosi kolmen parhaan osalta erinomaiseksi. Toisena finaaliin eteni jo kaksi mestaruutta saavuttanut Ison-Britannian Jack Laugher, jolle kerrokset ovat enää vain välipala, sillä hänen päätelineensä ovat ponnahduslaudat. Kolmanneksi sijoittui Ukrainan Timur Abachidi, kolmosen hopeamitalisti sunnuntailta.

Mäkikalliolle jäi hieman parannettavaa iltafinaaliin, jossa hypätään kolme vapaavalintaista hyppyä. Viime vuonna nuorten EM-kisoissa Budapestissa parhaimmin suomalaisista menestynyt, juuri samalla telineellä viidenneksi sijoittunut Heikki on venähtänyt roimasti pituutta, ja se asettaa haastetta. Sitten Budapestin hän on tuonut ohjelmaansa kaksi uutta vapaavalintaista.

Jouni Kallunki karsiutui metrin lautafinaalista

Jouni Kallunki ei selviytynyt jatkoon A-poikien metrin lautakarsinnasta. Oululainen jäi pistein 402,30 16:nneksi kun 12 parasta eteni jatkoon. Kärkipaikalta maanantai-illan loppukilpailuun ponnisti Ison-Britannin Oliver Dingley ennen Venäjän Sergei Zhdanovia ja maanmiestään Christopher Mearsia. Dingley otti pronssia jo A-pokien 3 metrillä.

Lautakarsinta oli varsin epätasainen, jokainen hyppääjä epäonnistui vuorollaan aina jossakin hypyn vaiheessa, lähinnä veteen tulossa. Tämä puolestaan kielii telineen vaikeudesta, vaikka toisin usein luullaan. Metrillä on kiire ehtiä viimeistellä hyppynsä.

- Metrin kisa oli kuitenkin sellainen pikkunätti. Pahoja kämmejä ei tullut, oululainen selvitti.

Kallungin pääteline on vuorossa tiistaina, kerrokset. Viime vuonna hän sijoittui sillä 11:nneksi nuorten EM-kisoissa Budapestissa. Metrin lautakisa finaalista putoamisesta huolimatta oli hyvää valmistelua tiistain koitosta varten. Kerroksilla hän esittää kaksi uutta hyppyä sitten viime kauden.

A-tyttöjen lautafinaali ilman suomalaisia

Elina Leiviskä ja Iida Mäkikallio eivät selviytyneet A-tyttöjen 3 metrin lautakisasta jatkoon maanantaina. Leiviskä oli karsintojen 21. ja Mäkikallio 23. Suomalaisten väliin kiilasi Pauline Ducruet, näiden kisojen kuvatuin urheilija.

Leiviskä teki pari viikkoa sitten SM-kisoissa muutaman pisteen verran paremman tuloksen, mutta Mäkikallio jäi enemmän parhaista tuloksistaan. Kaksikon urakka EM-telineillä loppui maanantaihin. Leiviskän saaliiksi näistä kisoista kertyi kuitenkin komea kerrosfinaali, jossa hän sijoittui 11:nneksi. Mäkikallio ei edennyt finaaliin kummallakaan telineellä.

Voiton lautakarsinnassa vei Venäjän Elina Riedel täpärästi ennen Italian Elena Bertocchia, joka voitti jo metrin kisan aiemmin Helsingissä. Valmentaja kehuu häntä superaivoiksi, joka tietää mitä tekee ja tätä taitoa tarvitaan illalla, sillä kolmen kärki oli varsin tasainen.

Tulokset kisasivuilla.

"