Ensimmäinen GP Challenge alkoi taisteluilla

#UUTINEN 4.7.2014

Kotimaisen uintikesän uudistunut huipennus, Grand Prix Challenge, alkoi perjantaina Espoossa. Suomen mestareiksi leivottiin kolme joukkuetta ja yksi uusi SE:kin saatiin.

Jyväskylän kasvatit Mimosa Jallow ja Ari-Pekka Liukkonen pääsivät sekajoukkueviestin ankkuriosuudelle rinnakkain, Jallow Swimming Jyväskylän ja Liukkonen Cetuksen uimalakeissa. Molemmat onnistuivat osuuksillaan erinomaisesti. Kuva: Jussi Salminen

Grand Prix Challenge -uinnit täydentävät tälle vuodelle uudistunutta kansallista arvokilpailujärjestelmää. Kun SM-uinnit ovat siirtyneet keskikesältä huhtikuulle, tarjoavat GP Challenge -uinnit uusia kilpailumuotoja ja SM-viestejä.

Amerikan uimarit hallitsivat satasia

50 metrin matkoilla uudet Challenge-kilpailut alkavat varsinaisesti vasta lauantaina, mutta avauspäivänä Espoossa nähtiin jo erinomaisen tiukkoja taisteluita. Sekä miesten että naisten satasen vapaauinnit ratkottiin sadasosapelillä, kun molemmissa voittajiksi kauhoivat harvemmin kotimaassa kisaavat jenkkiyliopistojen uimarit. Miesten satasen vapaan finaalin voitti Andrei Tuomola sadasosasekunnin erolla ennen Anton Herralaa (51,83–51,84). Naisten samalla matkalla eroa oli puolestaan kolme sadasosaa Kaisla Kollanuksen eduksi Mira Palovuoren sijoittuessa toiseksi.

Pitkillä matkoilla hallitsijoita olivat Aleksi Eskelinen ja Anniina Ala-Seppälä. Vammaisuintilajeissa voittoihin uivat Leo Lähteenmäki ja Petri Koli.

Pitkän radan mixed-viestin ensi-ilta

Cetus Espoon sekajoukkue kauhoi 4x50 metrin vapaauintiviestissä Suomen mestariksi Suomen ennätyksellä perjantai-iltana Espoon GP-uinneissa. Hanna-Maria Seppälä, Noora Laukkanen, Toni Kurkinen ja Ari-Pekka Liukkonen kauhoivat kotialtaassaan aikaan 1.35,64. Aikuisilla uuden lajin Suomen ennätys on ensimmäinen laatuaan seurajoukkuetasolla, maajoukkueella saman matkan SE on 1.31,84 lyhyellä radalla.

Perjantaina Espoossa ratkottiin myös nuorten Suomen mestaruuksia. 18-vuotiaiden poikien 4x100 metrin sekauintiviestin voittoon ui Riihimäen Uimaseura, 17-vuotiaiden tyttöjen samalla matkalla voiton vei Espoon Cetus.

Viesteissä hurjia osuusaikoja

Päävalmentaja Bo Jacobsen tarkkaili Espoossa varsinkin kesän kansainvälisiin arvokilpailuihin valittujen uimareiden otteita. Perjantain parhaiksi esityksiksi hän nosti viestiosuuksilla onnistuneet uimarit. Ari-Pekka Liukkosen 50 metrin vapaauinnin aika lentävällä lähdöllä oli huima 21,49, kun miehen SE-aika paukusta on 22,22. Myös Swimming Jyväskylän Mimosa Jallow lensi viestiosuudellaan huippuaikaan 24,96. Matkan SE Hanna-Maria Seppälän nimissä on kymmenyksen hitaampi ja jyväskyläläisen oma ennätys 26,13.


GP-kisasivu