Challenge-kisat hurmasivat GP-uinneissa!

#UUTINEN 5.7.2014

50 metrin matkoilla tarjoiltiin uutta uintiviihdettä Espoon GP-uinneissa lauantaina. Pudotuskisaan perustuva kilpailuformaatti on erittäin yleisöystävällinen ja mielenkiintoinen.

Ari-Pekka Liukkonen mieltyi välierävauhtiinsa päälajissaan, vain viisi sadasosaa ennätyksestä. Kuva: Jussi Salminen

Lauantai-ilta Espoonlahdessa osoitti, että 50 metrin matkojen Challenge-kilpailut ovat uintikisoihin kauan kaivattu lääke seurattavuuden ja mielenkiinnon kohottamiseksi. Kun 50 metrin matkoilla edellisenä kisapäivänä on ratkottu alkukilpailussa ja välierissä kahdeksan parasta uimaria, on seuraavan illan Challenge-vaiheessa uimareiden tilaisuus tarjota yleisölle parasta osaamistaan, niin fyysisesti, henkisesti, sosiaalisesti kuin taktisestikin.

Challenge-kisan ensimmäisessä vaiheessa mukana on välierien 8 parasta, joista ensimmäisessä lähdössä karsiutuu kaksi. Toisessa lähdössä starttaa 6 uimaria, joista jälleen karsiutuu kaksi. Kolmannessa lähdössä starttaa 4 uimaria, joista taas karsiutuu kaksi. Neljännessä ja viimeisessä lähdössä nähdään kaksintaistelu, jonka voittaja on koko Challenge-kisan mestari. Challenge-lähtöjen välillä on aikaa vain kaksi minuuttia.

Perhostelijat aloittivat Challenget

Lauantain ohjelmaan GP-uinneissa kuului perhosen ja rintauinnin Challenget. Kaikkien aikojen ensimmäiseksi Challenge-voittajaksi ui Voikkaan Viestin Valtteri Halonen. Hän peittosi neljännessä startissa isäntäseura Cetuksen Riku Pöytäkiven yli puolella sekunnilla. Halosen kisa onnistui taktisesti erinomaisesti, sillä hän selviytyi kolmannelle kierrokselle viimeisenä vain sadasosasekunnin turvin. Avauskierroksella Halonen kellotti myös oman ennätyksensä 24,82, ennen Espoon kisoja kesän 2010 nuorten EM-edustajan henkilökohtainen paras oli 25,02.

Naisten 50 metrin perhosen Challengessa nähtiin Espoon ja Helsingin ottelu. Sen käänsi edukseen HSS:n Laura Kurki, joka jätti Cetuksen Noora Laukkasen kakkoseksi. Ennen neljättä ja viimeistä kierrosta Laukkanen oli hallinnut kisaa, mutta Kurki vei lopulta voiton yli sekunnin erolla.

Laukkanen olisi voinut uida viidennenkin startin

Rintauimarit jatkoivat Challenge-iloittelua. Miesten mestariksi ui Uinti Tampereen Eetu Karvonen. Kaksintaistelussa hän pesi Cetuksen Ari-Pekka Liukkosen reilulla puolella sekunnilla. Karvonen antoi kaikkensa neljään kiivaaseen starttiin, eikä tahtonut päästä altaasta ylös. Hän piti Challenge-kisasta, vaikka se rankka olikin.

– Tällaista tämä pitäisikin olla, vaikka kyllä sen toisen vinstan jälkeen jo tuntuikin aika pahalta, kolmaskin tuli silti alle kolmenkymmenen, Karvonen puuskutti.

Naisten rintauintipudotuksen voitti SC Vuokatin Jenna Laukkanen. Hän oli aivan liekeissä ja kellotti jopa kahdesti alle ennätysaikansa (32,05), Laukkasen sarja oli hurja, 32,47–32,48–31,62–31,75, ja se kertoo sotkamolaisen hurjasta kestävyydestä, nyt myös nopeudesta.

– Tämä oli tosi kivaa, olisin voinut jatkaa uinteja vielä vaikka kuinka pitkään, mutta olikohan tuossa ajanotossa jotain vikaa, kun noin kovia tuloksia tuli, Laukkanen ihmetteli.

Liukkonen sähäkässä iskussa

Lauantain kovimman tuloksen iski Ari-Pekka Liukkonen 50 metrin vapaauinnin välierävaiheessa. Liukkonen starttaa ykkösenä sunnuntain Challengeen ajalla 22,27, mikä uupui miehen parivuotiaasta Suomen ennätyksestä vain viisi sadasosaa. Liukkosen viestiosuudet Espoossa (21,49 ja 21,33) ovatkin ennakoineet miehen parasta vauhtia pariin vuoteen.

Sunnuntain 50 metrin vapaan Challengeen Liukkonen lähteekin tekemään hyvää harjoitusta elokuun Berliinin EM-uinteja varten.

– Tämä vastaa nyt aika hyvin EM-kisaohjelmaakin, alkuerät ja välierät takana, ja finaali edessä huomiselle. Lataan kaiken siihen ensimmäiseen Challenge-starttiin, Liukkonen lupasi.

Viesteissä SM-kisojen arvoista vauhtia

SM-viestejä ratkotaan GP-uintien yhteydessä, ja Espoon Cetus osoitti jälleen materiaalinsa leveyttä sekajoukkueen 4x50 metrin sekauintiviestissä. Seura otti kaksoisvoiton, mutta kakkosjoukkue Fanny Teijonsalo, Tuomas Pokkinen, Riku Pöytäkivi ja Hanna-Maria Seppälä oli ykkösjoukkuetta kahdeksan sadasosaa nopeampi. Seppälältä Liukkosta vastaan kisattu ankkuriosuuden voitto ja SE-aika irrottikin sellaiset tuuletukset, että maailmanmestarilta ei olekaan vähään aikaan altailla nähty.

17-vuotiaiden tyttöjen satasen vapaauintiviestissä nähtiin nuorten mestaruuskilpailujen kisaennätys, kun Helsingfors Simsällskap kiiti nuorten mestariksi joukkueella Viola Kilpeläinen, Laura Oesch, Anna Kotonen ja Vilma Havo.

18-vuotiaiden poikien nuorten mestaruuden 4x100 metrin vapaauintiviestissä vei Cetus kokoonpanolla Christoffer Fredrikson, Pontus Kaisti, Sergey Kuznetsov ja Samuli Jeskanen.


Sunnuntain päätösjakso alkaa Espoonlahden uimahallissa klo 16.00, tervetuloa seuraamaan Challenge-kisojen jännitystä!

GP-kisasivu 

Lauantain Challenge-kaksintaistelut

M 50 m PU Challenge
1) Valtteri Halonen VoVi 27,54
2) Riku Pöytäkivi Cetus 28,16

N 50 m PU Challenge
1) Laura Kurki HSS 29,32
2) Noora Laukkanen Cetus 30,35

M 50 m RU Cahallenge
1) Eetu Karvonen UiTa 30,41
2) Ari-Pekka Liukkonen Cetus 30,90

N 50 m RU Challenge
1) Jenna Laukkanen SCV 31,75
2) Veera Kivirinta OU 33,82