Cetus rikkoi lähes viisivuotiaan SE:n

#UUTINEN 27.4.2014

Turun SM-uinnit päättyivät sunnuntaina SE-tunnelmiin, kun Cetuksen miesten sekauintiviestijoukkue romutti kumipukuajoilta voimassa olleen Suomen ennätyksen. Cetus voitti myös pisteet ja mitalitaulukon.

Cetuksen miehet aloittivat ja päättivät SM-kisat Suomen ennätyksellä. Kuva: Ida Hankkila

Cetus Espoo voitti sunnuntaina miesten 4x100 metrin sekauintiviestin. Espoolaiset rikkoivat Raision Urheilijoiden vuodesta 2009 hallussa olleen Suomen ennätyksen. Joukkueessa uivat Sami JuopperiLassi OhtonenRiku Pöytäkivi ja Ari-Pekka Liukkonen. Toisena viestissä oli Swimming Jyväskylä ja kolmantena Cetuksen kakkosjoukkue.

Naisten 4x100 metrin vapaauintiviestin voitti myös Cetus. Toisena viestissä oli Swimming Jyväskylä ja kolmantena Helsingfors Simsällskap.

Korvesta ensimmäinen poika NEM-joukkueeseen

Ari-Pekka Liukkonen voitti paraatilajinsa miesten 50 metrin vapaauinnin ajalla 22,75. Välierissä matka taittui kymmenyksen nopeammin. Toisena finaalissa oli Cetuksen Toni Kurkinen ja kolmantena Järvenpään Uintiklubin Andrei Tuomola.

Semifinaalissa Vaasan Uimaseuran Samuli Korpi rikkoi 50 metrin vapaauinnin nuorten EM-kisojen B-rajan uimalla ajan 23,84. Korpi on ensimmäinen, joka on rikkonut 18-vuotiaiden poikien rajan nuorten EM-kisoihin. Tällä hetkellä rajoja rikkoneita tyttöjä on 13. Aurajoen Uinnin Nikita Saunonen jäi rajasta vain kuusi sekunnin sadasosaa.

Mimosa Jallow voitti 100 metrin selkäuinnin ajalla 1.02,56. Jallowilla on jo 50 metrin selkäuinnin EM-raja ja tänään hän ui vielä 100 metrin selkäuinnin C-rajan. Jallow on tehnyt SM-kisoissa melkein jokaisessa lajissa ennätyksensä.

"Olen ollut pitkään hyvässä kunnossa ja odottanut tuloksia, ja vihdoin ne tulivat. En kuitenkaan odottanut, että ajat olisivat näin hyviä. Kausi jatkuu nyt EM-kisoihin elokuulle. On kiva päästä kisaamaan kovempaan joukkoon", Mimosa Jallow kommentoi tyytyväisenä.

Uinti Tampereen Eetu Karvonen voitti miesten 100 metrin rintauinnin kovatasoisen finaalin ajalla 1.02,24. Hopeaa otti Cetuksen Lassi Ohtonen ajalla 1.02,91 ja pronssia Oulun Uinnin Sami Aaltomaa ajalla 1.03,72.

Naisten 100 metrin rintauinnissa käytiin kova taisto mitalipaikoista. Swimming Club Vuokatin Jenna Laukkanen voitti kilvan ajalla 1.09,75. Toisena tullut Oulun Uinnin Silja Känsäkoski ja kolmanneksi uinut Oulun Uinnin Veera Kivirinta tulivat maaliin sekunnin sisällä Laukkasesta.

Miesten 100 metrin perhosuinnin voitti Cetus Espoon Riku Pöytäkivi ajalla 54,33. Hopeaa otti Cetuksen Tuomas Pokkinen ja pronssia Åbo Simklubbin Ossi Oksa.

Lähteenmäki teki kisaviikon kovimmat pisteet

Vammaisuinnissa Swimming Jyväskylän Leo Lähteenmäki voitti 100 metrin vapaauinnin ajalla 58,49. Cetus Espoon Antti Latikka otti hopeaa ja teki Suomen ennätyksen omassa vammaluokassaan ajalla 58,42. Åbo Simklubbin Eetu Kallio ui pronssia ajalla 1.02,37 ja teki myös uuden SE:n omassa vammaluokassaan. Lähteenmäki palkittiin myös SM-kisojen parhaimmasta suorituksesta, sillä hän keräsi komeat 865 pistettä 50 metrin vapaauinnissa.

Vammaisuinnin naisten 100 metrin vapaassa kultaa voitti Raision Urheilijoiden Liisa Lilja. Hopeaa otti Raision Urheilijoiden Meri-Maari Mäkinen. Maajoukkueuimari Mäkinen teki uuden SE:n omassa vammaluokassaan ajalla 1.27,46. Mäkiselle tämä oli kisojen aikana ensimmäinen henkilökohtainen ennätys ja samalla SE.

"100 metrin vapaauinnin onnistuminen oli positiivinen yllätys. Muuten kisat ovat menneet alavireisesti, koska olin kipeänä ennen kisoja. 50 metrin vapaauintiin minulla oli suuremmat odotukset, mutta se ei kulkenut, joten onneksi edes tämä satanen meni hyvin", Mäkinen kommentoi kisojaan.

Päävalmentaja seurasi SM-uimareita tarkasti

Uinnin päävalmentaja Bo Jacobsen huomasi SM-uintien aikana selvää kehitystä edelliseen kesään:

"Huomaan, että valmentajat ja uimarit ovat tehneet hyvää työtä viime kesän SM-uinneista. Monet ovat parantaneet paljon aikojaan, vaikka nyt ollaan vielä alkukaudessa", Jacobsen huomautti.

"SM-uintien parhaimmistoa olivat tiukat ja kovatasoiset taistelut, kuten esimerkiksi miesten sadan metrin rintauintifinaali sunnuntaina. On myös ilo huomata, että pitkillä matkoilla on tapahtunut kehitystä, kuten Laura Lajunen ja Eetu Piiroinen osoittivat", Jacobsen jatkoi.

SM-uintien seurapistetaulukon ja mitalitaulukon voitti ylivoimaisesti Espoon Cetus.


Seurapisteet ja mitalitaulukot: www.uimaliitto.fi/sm-uinnit