Cetuksen kasvutarinalle jatkoa – historiallinen SM-kulta

Vesipallon kansallinen kausi altaassa on paketissa, ja se päättyi uuden mestarin esiinmarssiin. Mikä oli espoolaisjoukkueen onnistumisen takana, ja mitkä ovat seuraavat haasteet?

Vesipallon miesten SM-sarja saatiin tahkottua loppuun asti toukokuun puoliväliin mennessä. Tänä vuonna sarja saikin sitten uuden voittajan, kun espoolainen Cetus pääsi juhlimaan seurahistoriansa ensimmäistä miesten Suomen mestaruutta. Samalla suomalaiseen vesipallohistoriaan merkittiin uusi kaupunki mestarijoukkueiden listaan.

Cetuksen mestaruus oli pienoinen yllätys, joskin mestaruus sopii hyvin joukkueen kasvutarinaan. Cetus taisteli mestaruudesta jo viime vuonna, mutta tuolloin seura sai tyytyä hopeamitaliin. Tänä keväänä oli sitten mestaruuden vuoro.

Viime keväänä Cetus nousi finaaliin kreikkalaisen Pantelis Lioumiksen valmennuksessa. Lioumis sai kuitenkin työpaikan Kanadasta, joten hänellä oli muutto edessä ja Cetuksella oli puolestaan edessä valmentajan etsintä.

Päävalmentajan pesti jäi lyhyeksi

Espoolaisseurassa ei tyydytty helppoon läheltä löytyvään ratkaisuun, vaan seura palkkasi valmentajakseen montenegrolaisen Petar Radanovicin. Tämä toi pienen ripauksen lisää balkanilaista ammattimaisuutta Cetuksen valmennukseen. Toki sitä oli ollut jo Liuomiksen aikana, mutta nyt Radanovic oli palkattu päätoimiseksi vesipallovalmentajaksi. Temppua ei ole mikään suomalainen seura tehnyt aiemmin, joten siinäkin mielessä Cetus oli vesipallon eturintamassa Suomessa. Cetuksen mestaruusjuhlien jälkimainingeissa tosin kuultiin, että Radanovic lähtee takaisin kotimaahansa. Syyt eivät ole niinkään suomalaisessa vesipallossa, vaan siinä, että miehen vaimolle ei ilmeisesti olisi saatu oleskelulupaa.

Finaalit etenivät vuorovoitoin

Vesipallon finaalisarja ratkaistiin jännittävästi, eli siihen tarvittiin kaikki mahdolliset viisi ottelua. Molemmat finalistit, eli runkosarjan ykkönen Turun Uimarit ja kakkonen Cetus, voittivat ensimmäiset kotiottelunsa.

Avauspeli Turussa päättyi TU:n 12-7 -voittoon. Tuossa pelissä Radanovic sai katsella punaista korttia, eli hän oli poissa altaan reunalta seuraavana päivänä, kun Cetus punnersi kotialtaassaan selvän 20-8 -voiton ja tasoitti finaalisarjan lukuihin 1­1.

Seuraavat kolme finaalia pelattiinkin sitten putkeen kolmessa päivässä. Perjantaina Turussa TU voitti niukasti lukemin 8-7 ja kun lauantaina Cetus suorastaan pieksi TU:n kotialtaassaan 14-6, niin viidennen pelin ennakkosuosikin viitta kääntyikin Cetuksen harteille.

Cetus vei juhlat Turkuun

Viides peli sitten osoittikin sen, mistä oli ollut viitteitä jo koko sarjan loppupuoliskon ajan. Turun joukkueelta oli bensa vähissä, kun pelattiin kolmas peli kolmeen päivään.

Cetus vei ratkaisevaa finaalia alusta lähtien. Peliä oli pelattu lähes kolme erää täyteen, ennen kuin TU onnistui maalinteossa. Tuolloin Raul Perian kavensi tilanteeksi 1-6!

Loppu menikin hieman tasaisimmissa merkeissä, ja Cetus voitti lopulta maalein 4-9 ja pääsi aloittamaan historian ensimmäiset espoolaiset mestaruusjuhlat ja vieläpä Turun Impivaaran hallissa, joka on ollut viime vuosina todella paha paikka vierasjoukkueille.

Mestaruuden voittaneen joukkueen voidaan todeta olleen todella nuori. Vastaavasti TU kärsii jo hieman ukkoutumisesta, sillä joukkueessa on useampikin todella konkariksi laskettava pelaaja.

Espoolaisilla valmentajan paikka auki

Näillä näkymin Suomen vesipallovaltikka on siirtymässä muutamaksi vuodeksi Espooseen, kuten lajissa yleensä on tapana, kun saadaan kasaan kilpailukykyinen joukkue. Nyt tietysti jää nähtäväksi, mistä Cetus löytää valmentajan paikkaamaan Radanovicin jättämän aukon. Onko seuralla resursseja jatkaa päätoimisen valmentajan kanssa ja minkälainen valmentaja seuraan löydetään.

Turussa on puolestaan hieman pohdiskeltava sitä, että minne hukkuvat ison juniorimylllyn parhaat tuotokset. Joukkue on liikaa konkareiden varassa.

Liikaa konkareita on myös Kuhilla, jotka voittivat pronssiottelussa sarjatulokas Porin Sentterit. Ja pronssimitalistit olivat juuri niitä kokeneita Kuha-pelureita. Nuorten Kuhien joukkue jäi sarjassa viimeksi. Toivottavasti Helsingissä saadaan lisää vuoroja, sillä nuorien pelaajien kehitykselle eivät riitä pari treeniä viikkoon.

Vesipallon SM-sarja tulee saamaan jatkossa tutun paluumuuttajan, kun Kuopion Uimaseura on ilmoittanut palaavansa sarjaan. Se on hyvä uutinen, sillä ”uusia” paikkakuntia tarvitaan kovasti.

Muista myös SM-viikko!

Vesipallo on viime kesän tapaan jälleen mukana SM-viikko -tapahtumassa. Tänä kesänä SM-viikko järjestetään 5.–8. heinäkuuta Vantaalla ja vesipallossa otellaan erittäin yleisöystävällisen rantavesipallon SM-turnaus. Lue SM-viikosta lisää: www.sm-viikko.fi


Teksti: Pasi Natunen

Miesten SM-sarjan 2017–2018 maalipörssin top-30

 

pelaaja

seura

ottelut

maalit

1)

Perian Raul

TU

19

80

2)

Ollila Oskari

Cetus

18

68

3)

Strontsev Maxim

TU

18

56

4)

Barany Sandor

Cetus

19

52

5)

Aalto Pessi

TU

19

44

6)

Elezovic Velimir

Cetus

15

28

7)

Johansson Kevin

Cetus

18

28

8)

Ryhänen Juho

Cetus

17

26

9)

Hilaja Justus

Sentterit

11

24

10)

Kasvio Antti

Kuhat 1

10

21

11)

Alajoki Arttu

TU

19

20

12)

Efimov Aleksandr

Kuhat 1

9

19

13)

Malin Jari

TU

18

19

14)

Sutinen Markus

Kuhat 2

8

18

15)

Jernmark Nico

Kuhat 2

12

18

16)

Lehtonen Leevi

Kuhat 1

14

17

17)

Elovaara Heikki

Cetus

19

16

18)

Lehtinen Teppo

Kuhat 2

7

13

19)

Hilaja Joonas

Sentterit

11

13

20)

Ahokas Jani

Kuhat 1

13

13

21)

Pentikäinen Amos

Cetus

17

13

22)

Penttinen Mikko

Cetus

18

13

23)

Arslangaliev Rim

Sentterit

13

12

24)

Mattila Tommi

TU

19

12

25)

Jernmark Kim

Kuhat 1

8

11

26)

Magnusson Juha

Kuhat 1

12

11

27)

Laiho Wiljam

TU

18

11

28)

Vihervuo Otto

Sentterit

10

10

29)

Vesimäki Mika

Kuhat 1

11

10

30)

Lehto Toni

Sentterit

8

9