Aschan ja Laukkanen huudattivat SM-yleisöä

#UUTINEN 6.2.2010

SM-uintien kolmas kisapäivä oli nuorten naisten. Patricia Aschan ja Jenna Laukkanen antoivat vahvat näytöt lahjoistaan. Lauantai kuorrutettiin kolmella Suomen ennätyksellä.

Naisten 1500 metrin vapaauinti oli raisiolaisittain viimeisen päälle suunniteltu. Valmentaja Petteri Paatos ja 15-vuotias Patricia Aschan tiesivät jo paljon ennen muita, mitä lauantai-ilta oli tuova tullessaan. Aschan ui taidokkaan tasaisen uinnin ja paransi omaa Suomen ennätystään yli seitsemän sekuntia aikaan 16:31,37.

- Valmentaja sanoi ennen uintia, että ennätys on mahdollinen ja kertoi väliajat, jotka pitää uida, että ennätys tulee. Seurasin sitten aikoja taululta ja huomasin, että Suomen ennätykseen on täydet mahdollisuudet, Aschan kertasi uintiaan ja siihen valmistautumista.

SM-uinneissa Aschanilla on rankka ohjelma, mutta kolmas päivä ei tuntunut nuoren raisiolaisen jäsenissä.

- Toissapäiväinen urakointikaan ei painanut jaloissa ollenkaan. En yhtään osaa sanoa, mikä tämän vauhdin salaisuus on. Ihan huikea tunne, Aschan iloitsi ja viittasi torstain peräkkäisiin 800 metrin vapaaseen ja 200 metrin sekauintiin.

Pian Aschanin uinnin jälkeen Jenna Laukkanen ei antanut muille mahdollisuuksia 200 metrin rintauinnissa. Noora Laukkasen jouduttua aamun sairastumisen jälkeen peruuttamaan finaalinsa, oli uinti pedattu Vuokatin suurlupaukselle. Tuloksena oli hulppea parannus joulukuussa IKM-finaaleissa Jennan uimaan SE-tulokseen. Uusi ennätys on nyt 2:25,75.

- Omaa ennätystä, eli Suomen ennätystä lähdin kyllä hakemaan, mutta en odottanut näin kovaa aikaa. Eli ennätys ei tullut yllätyksenä, mutta aika yllätti. Älyttömän hyvä uinti kokonaisuutena, Jenna Laukkanen iloitsi.

Vasta 14-vuotias Jenna Laukkanen on nyt saavuttanut kaksi Suomen ennätystä. Hän rikkoi myös ensi marraskuun EM-uintien tulosrajan ja voi halutessaan osallistua kisoihin, sillä hän täyttää tänä vuonna EM-kisojen ikärajan 15 vuotta.

Lauantain kolmannen SE:n teki Helsingfors Simsällskapin naisten 4x100 metrin sekauintiviestijoukkue. HSS paransi SE-aikaansa lähes kahdeksan sekuntia lukemiin 4:05,46 kokoonpanolla Sofia Mustelin, Katja Lehtonen, Kaisla Kollanus ja Marlene Niemi.

Hanna-Maria Seppälä ja Emilia Pikkarainen kohtasivat 100 metrin sekauinnissa. Seppälä voitti tuloksella 1:00,89, kun Pikkarainen kauhoi aikaan 1:01,34. Seppälän EM-kisoissa pronssille vienyt SE-aika on 58,86.

- Normaali peruskuntokauden uinti, tosin kisojen aikana olen herkistynyt sen verran, että tämäkin sujui varsin hyvin, Seppälä tuumi uintinsa jälkeen.

Miesten puolella nähtiin vakuuttava esitys Jyväskylän Severi Alloselta 200 metrin vapaassa. Allonen voitti tuloksella 1:47,68 Cetuksen Aleksi Eskelisen, joka oli nujertanut Allosen jo 400 ja 800 metrin matkoilla. Eskelinen kellotti 1:49,80. Pronssia otti Antti Viilos.

SC Rovaniemen Sami Juopperi otti kiinnityksen sekauintikuninkaan titteliin voittamalla tänään 400 metrin sekarin ajalla 4:23,41. Perjantaina Juopperi oli puolta lyhyemmän sekauinnin Suomen mestari.

- Uinti sujui aivan suunnitelmien mukaan, lähti hyvin liikkeelle. Olin ajatellut, että otan alun kovempaa kuin viime kerralla nuorten PM-kisoissa ja se kannatti, Juopperi hykerteli.

Sekauinnista on profiloitumassa rovaniemeläiselle menestyslaji. Valinta on ollut tietoinen.

- Harjoittelussa ollaan viime aikoina panostettu lajivaihtoihin eli joka lajiin pääsee lähtemään alusta asti kovaa vauhtia. Se näkyi nyt tuloksessa, Juopperi jatkoi.

Tulokset ja pisteet kisasivulla. Kuvasatoa kuvagalleriassa.

Patricia Aschan liikuttui itsekin erinomaisesta uinnistaan.

Jenna Laukkanen siirsi Suomen ennätystään yli parilla sekunnilla kovempaan suuntaan. Taustalla Katja Pyörälä.

Kuvat:Tommi Laine

"