18 uutta uimahyppyohjaajaa

#UUTINEN 21.3.2016

Viiden eri seuran edustajia oli mukana viime viikonloppuna Uimahyppyohjaaja-koulutuksen toisessa osassa Tikkurilan uimahallilla. Käytäntöä kurssilaisille tarjoilivat paikalliset hyppääjät.

Miili Karhu esittelee Cetuksen uimahyppy-toimintaa. Kuva: Sirja Rytkönen

Uimahyppyohjaaja-koulutuksen 2-osa järjestettiin Tikkurilan uimahallilla 19.–20. maaliskuuta. Mukana oli 18 ohjaajaa viidestä eri seurasta: Cetus (Espoo), Joensuun Uimaseura, Mansen Molskis (Tampere), Tiirat (Helsinki) ja Vantaa Diving. Kouluttajana toimi Sirja Rytkönen.

Koulutuksessa käytiin läpi uimahyppyjen alkeis- ja perustekniikkaa sekä voltillisten ja kierrehyppyjen suoritustekniikkaa. Jokainen osallistuja pääsi harjoittelemaan itse muun muassa alkeiskierteitä ja eteenpäin vauhtia oman taitotasonsa mukaan. Tavoitteena on, että ohjaajat saavat eväitä puhtaan suoritustekniikan havainnointiin ja opettamiseen. Tekniikan lisäksi altaalla tehtiin hulluttelu-harjoitteita, joihin kuuluu ”plätsikset” – uimahyppääjänhän on tärkeää osata hypätä myös vatsalleen ja kyljelleen!

Parasta antia oli pienten mallihyppääjien ohjaaminen. Ohjaajat harjoittelivat runsaasti erilaisia käytännön asioita, kuten hyppääjän avustamista. Pienimmät mallihyppääjät olivat Vantaa Divingin 5–7-vuotiaita ”Merileijona-ryhmäläisiä”, jotka saivat samalla puolentoista tunnin tehotreenin.

Teoriasta käytäntöön

Sunnuntaina oli vuorossa vaativampien hyppyjen demo, jossa seurattiin kilpahyppääjien harjoitusta valmentaja Tania Piekkasen vetämänä. Taina Karvonen, Roosa Kanerva ja Nea Immonen esittelivät kattavasti eri lähtösuuntien, pyörinnän ja kierteiden tekniikkaa. Demon lopuksi ohjaajilla oli mahdollisuus keskustella hyppääjien kanssa ja kysellä esimerkiksi harjoituskauden ohjelmoinnista, harjoitusten rytmittämisestä ja kilpailemisesta.

Jokaisen ohjaajan oma aktiivinen osallistuminen sekä uusien asioiden käsittely tekemisen ja vuorovaikutuksen kautta loivat hyvän ryhmähengen. Seuraava askel onkin jatkaa käytännön harjoitteiden kokeilemista ja kehittelyä omissa valmennusryhmissä.

Seuraava uimahyppykoulutus on sääntö- ja tuomari-koulutus 16.–17.4.2016.